У Волиньраді стартували бюджетні слухання. Думають, як жити, коли в бюджеті - мінус 30 млн

У Волиньраді стартували бюджетні слухання. Думають, як жити, коли в бюджеті  - мінус 30 млн

У Волинській обласній раді стартував другий етап бюджетних слухань. Керівництво ради разом із депутатами заслуховують керівників комунальних установ і підприємств. Ті доповідають про фінансовий стан своїх відомств та захищають потреби на 2021-й.

5 січня участь у бюджетних слуханнях взяли керівники установ сфери соцзахисту, геріатричного пансіонату, психоневрологічних інтернатів області, тощо. Усім закладам доведеться думати над тим, як жити у 2021-му  економно.

За словами голови бюджетної комісії Волиньради Ореста Маховського, чи не вперше в історії Волині область завершила рік зі значним невиконанням обласного бюджету. Обсяг недовиконання сягає більше 30 млн грн. Йдеться в основному про недоотримані кошти податку на доходи фізичних осіб.

«Така ситуація прикра, однак вона є прогнозованою. Звісно, це наслідки ситуації з епідемією. Були заплановані дещо більші надходження ПДФО на цей рік, через епідемію ці плани виконати не вдалося. Тому ми закликаємо усіх планувати бюджети економно і аналізувати кожну позицію. 30 грудня в обласну раду подано уточнений проект бюджету. Маємо заслухати керівників, після чого вийти на збалансований бюджет», - зауважив Орест Маховський.

Окрім нього, слухали керівників установ і розбиралися у бюджетах цих закладів заступник голови облради Юрій Поліщук та Григорій Пустовіт, керівник апарату ради Дмитро Дубняк, депутати Юрій Ройко, Володимир Бондар, Анатолій Никонюк, Олександр Пирожик, Ярослав Матвійчук та інші.

Цього разу аналізували діяльність таких установ, як Луцький геріатричний пансіонат (Алла Гнатюк), Руденський психоневрологічний інтернат (Олена Місюк), Горохівський психоневрологічний інтернат (Юлія Ковальчук), Олицький психоневрологічний інтернат (Сергій Кучер), Голобський психоневрологічний інтернат (Микола Пруд), Берестечківський психоневрологічний інтернат, Волинський обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, обласний  центр, центр зі здійснення соціальних виплат та Волинський обласний центру соціально- психологічної допомоги.

Як повідомили в облраді, ці заклади утримуються з обласного бюджету без державних субвенцій та дотацій. На 2021 рік головному розпоряднику коштів – департаменту соціального захисту  населення   облдержадміністрації   у   цілому   передбачено 103 млн 571,9 тис. гривень. З них понад 96% спрямовується на утримання та функціонування закладів, а решта - на реалізацію соціальних програм. З цих коштів 88,5 млн грн передбачено для інтернатних установ. 

Як наголосив голова ради Григорій Недопад, у другому етапі слухань обранці розбиратимуться у справах закладів бюджетної сфери. Він закликав депутатів активно брати участь у цій роботі. Після цього рада розглядатиме обласний бюджет на 2021-й рік.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Школа-інтернат у Заболотті обслуговує 6 районів». У Волиньраді інспектують комунальні заклади

«Маємо докласти максимум зусиль для того, щоб головний фінансовий документ передбачав не тільки якісне функціонування, але і забезпечував послідовний розвиток області та комунальних установ. Хоча завдання не є легким, адже мільйонні видатки на боротьбу з коронавірусом та додаткове фінансування закладів охорони здоров’я для подолання інфекції істотно впливають на розподіл бюджетних коштів», - каже Григорій Недопад.

Натомість бюджетні слухання цього дня засвідчили, що далеко не всі директори цих закладів володіють цифрами щодо витрачених та запланованих на 2021-й коштів. Для прикладу, для багатьох було несподіваним питання про суми, сплачені за теплопостачання, площу приміщень, яка опалюється, вартість палива, передбачену угодою з постачальниками чи навіть назва підприємства-постачальника.

Як виявилося, деякі з установ інтернатного типу використовують торфобрикети, виготовлені ДП «Волиньторф», але придбані в посередників за дорожчими цінами. Чому в тендерах виграють посередники, а не державне підприємство, і чи нема за цим якоїсь схеми, депутати ще будуть розбиратися. 

Відтак обранці ставили питання про потребу в таких керівниках чи працівниках цих установ, які були б кометентні в економічних питаннях. Сьогодні таку вимогу диктують реалї. 

«Я сказав би, що це стосується не тільки установ соціального спрямування, а й загалом комунальних закладів та підприємств. Сьогодні ми не маємо там фахівців-менеджерів. У більшості керівники комунальних закладів – фахівці своєї сфери. Але вони не вміють правильно вести економіку установи. І на жаль, ті бюджетні кошти, які виділяються, використовуються вкрай неефективно, тому що ніхто не рахує, скільки коштів може бути використано на одиницю опалювальної площі, складно добитися збалансованого штатного розпису, який би відповідав ефективному використанню коштів та багато чого іншого», – вважає депутат Володимир Бондар. 

На його думку, питанням номер один для подальшого фінансування комунальної сфери є залучення до керівництва менеджерів, професійних економістів, управлінців з економічною освітою.

«Або це будуть заступники, або просто економісти, яких треба шукати можливості брати на роботу, зрозуміло, що в межах діючих штатних розписів. Керувати установами мають не завгоспи, які або самі очолюють корупційні схеми, або просто пропускають їх через некомпететність. На жаль, багато керівників навіть не розуміють, які є сьогодні енергоносії, яка їхня вартість і як з нею бути», – каже депутат Володимир Бондар. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські лікарі відповідатимуть онлайн на запитання про рак шийки матки та молочної залози
Наступна новина Колишнього голову Луцької РДА та його сина призначили радниками голови Івано-Франківської ОДА
Останні новини
Схожі новини