У Волиньраді вдруге готуються прийняти обласний бюджет-2020

У Волиньраді вдруге готуються прийняти обласний бюджет-2020

Бюджетна комісія Волинської облради підтримала проєкт обласного бюджету на 2020 рік.

Про це йшлося на засідання комісії у понеділок, 10 лютого.

Участь у засіданні комісії взяла голова олради Ірина Вахович. Перш ніж проект обласного бюджету внесли на розгляд комісії, він пройшов обговорення на бюджетних слуханнях, які тривали у січні.

За словами директора департаменту фінансів Волинської облдержадміністрації Ігоря Никитюка, всі рекомендації щодо коригування бюджету враховані. На 36 млн грн зменшили видатки на головних розпорядників. За рахунок цих коштів на 13 млн поповнли резервний фонд обласного бюджету.  Він сягає 16 млн грн. 

Нагадаємо, у грудні під час сесії обласної ради волинські обранці не проголосували за прийняття бюджету на 2020 рік, повважали його таким, що потребує обговорення та доопрацювання. Тоді апелювали до проблем із фінансуванням галузі охорони здоров’я, адже через реформування на місцеві органи самоврядування ляже добра частка фінансування медичних установ. Тільки 20 обранців проголосували «за», 5 – утрималося, щоб винести це питання в порядок денний за основу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чи коня не мав… Без бюджету, без Погуляйка і майже без «Солідарності». Репортаж із сесії Волиньради

Ігор Никитюк назвав  «неврегульовані моменти» бюджету на 2020 рік. Більшість із них пов’язані з нинішньою реформою галузі охорони здоров’я.

Головний фінансист ОДА прогнозує труднощі зі співфінансуванням робіт за проектом Світового банку щодо розвитку медицини на Волині. Проєкт фінішує у вересні цього року, а він працює на умовах співфінансування з обласного та державного бюджетів, а не лише коштом Світового банку. Свою лепту теж доведеться вкладати.

Проблемними можуть стати медичні заклади, які не переходять під фінансування створеної Національної служби здоров’я.

З обласної казни мають виділити співфінансування на програму розвитку екстреної медичної допомоги, на виконання закону про поліпшення умов праці водіям швидких. Необхідні кошти на виконання приписів щодо пожежної безпеки та систему центрального оповіщення.

Голова бюджетної комісії Михайло Імберовський зауважив, що в тому, що облрада не прийняла бюджет у грудні бачить переваги.

«Життя показало, що те, що не прийняли бюджет 17 грудня, повернулося нам на краще. Ми змогли акумулювати ресурси, щоби мати можливість вносити зміни і використовувати вільні залишки», - зазначив Михайло Імберовський.

Голова депгрупи «Патріоти Волині» Володимир Бондар звернув увагу на те, що надто великою є сума, яка закладена для сплати за енергоносії у комунальних медичних закладах, - 42 млн грн. Відтак виникає питання, чи аналізували ці виплати.

Як зауважив Ігор Никитюк, вартість енергоносіїв не включена у тарифи Національної служби здоров’я, відтак ці витрати лягли на плечі місцевих бюджетів. Подібні питання піднімають у багатьох регіонах. Відповіді на ці питання поки нема.

Через те, що коштом обласного бюджету наразі не фінансують обласну програму «Волинькард» депутат Анатолій Грицюк заявляв, що змушений буде не голосувати за бюджет. Але колегам вдалося його переконати. До теми виділення коштів на важливі програми, а особливо ті, що пов’язані зі здоров’ям волинян, у Волиньраді планують повернутися після розгляду бюджету на сесії.

Як повідомив Ігор Никитюк, Волинська область – єдина, де отримали повідомлення від Мінфіну про правопорушення через неприйняття бюджету. Проєкт планують внести в раду під час сесії 12 лютого. Члени комісії одноголосно рекомендують його підтримати. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Муніципали штрафують підприємців Центрального ринку за неправильну парковку
Наступна новина «Погрози, насильство, блокування вулиць не вирішать проблему», - заява громради щодо Старого ринку
Останні новини
Схожі новини