Укрексімбанк, Приватбанк та Укрсоцбанк у січні втратили найбільше власного капіталу

Укрексімбанк, Приватбанк та Укрсоцбанк у січні втратили найбільше власного капіталу

Згідно зі статистикою НБУ, за підсумками січня власний капітал Укрексімбанку впав на 6,4 млрд грн (-44,3%) при тому, що цей держбанк декларував помітно менший збиток (455 млн грн).

Схожа ситуація в Укрсоцбанку: його власний капітал зменшився на 802,4 млн грн на фоні січневих збитків 446 млн грн. Власний капітал Приватбанку скоротився на 1,2 млрд грн (-4,7%) – попри задекларований ним за перший місяць 2018 року прибуток 1,1 млрд грн (після збитку 23 млрд грн у 2017 році).

Нагадаємо, з 01 січня запрацював Міжнародний стандарт фінзвітності №9 “Фінансові інструменти” (МСФЗ 9). Він передбачає розрахунок банками втрат за кредитами за принципом очікуваних збитків, тоді як раніше (відповідно до стандарту МСБО 39) розрахунок резервів здійснювався лише за фактом знецінення активів, що, як зауважували в НБУ, постійно призводило до запізнілого та неповного визнання банками втрат за активами. При цьому банки продовжують також оцінювати кредитний ризик (пруденційні резерви) відповідно до постанови №351.

«Перехід на МСФЗ 9 призведе до одноразового зниження власного капіталу банків, проте не матиме суттєвого впливу на регулятивний капітал, який згідно з Положенням [про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями] визначається на основі оцінки кредитного ризику (пруденційних резервів) і вже враховує очікувані збитки», - уточнювали в НБУ.

Також регулятор повідомляв, що не буде застосовувати до банків заходів впливу за порушення ними з 01 січня до 31 березня 2018 року (включно) вимог актів Нацбанку щодо подання звітності та нормативів діяльності, якщо такі порушення пов’язані із перекласифікацією і зміною оцінки фінансових інструментів відповідно до МСФЗ 9.

Як писав Finbalance, за даними НБУ, капітал банків у січні зменшився на 7,1 млрд грн (-4,3%) – до 156,5 млрд грн, при тому, що статутний капітал зріс 1,16 млрд грн (+0,2%) до 496,5 млрд грн. Показник адекватності регулятивного капіталу на 01.02.2018 склав 16,25% (на 01.01.2018 - 16,1%).

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Шевченко на кримненських рушниках
Наступна новина Проект «Жива історія». Не дамо загинути пам'яті про наших Героїв!
Останні новини
Схожі новини