Волиняни пишуть білорусам. «Вони йдуть вбивати ваших племінників…». РЕПОСТ

Волиняни пишуть білорусам. «Вони йдуть вбивати ваших племінників…». РЕПОСТ
Фото з села Краска на Ратнівщині. Рідного для багатьох мешканців Білорусі...

27 лютого 2022-го. Волинь прокинулася від повітряної тривоги. А тим часом над їхніми головами летіли крилаті (прости Господи, хто їх назвав таким гарним словом?) смертоносні ракети і застрягали у волинській землі.

Для всіх волинян усвідомлення того, що ці ракети летять з Білорусі, летять на фоні абсолютної тиші від їх численних родин, яких там насправді живе тисячі (!), стало шоком цього ранку.

Волинь готується до оборони, а чому мовчать білоруси, брестчани? Масово про це запитують волиняни у соцмережах.

Ще цього літа вони відпочивали з білорусами на одному пляжі на Шацьких озерах. А цієї весни відчули, що таке «ракета з Білорусі».

Ми зібрали кілька думок з Волині, але їх – тьма.

Усі ці тексти – тим, хто по той бік. І може змінити все, бо інакше тіла білорусів (і тих, що мають волинське коріння) ляжуть у волинську землю. Це страшно.

 * * *

Руслана Порицька, керівниця театру:

«Дарагія Беларусы,

Нягледзячы на ​​тое што з тэрыторыі вашай краіны вядуцца абстрэлы мірных гарадоў Украіны і заходзяць ваенныя калоны расейскіх вайскоўцаў, пакуль вашы грамадзяне не прынялі непасрэдны ўдзел у ваенных злачынствах супраць украінцаў, У НАС ЯШЧЭ ЁСЦЬ ШАНЕЦ СПЫНІЦЬ ПОЎНАМАШТАБНУЮ ВАЙНУ ПАМІЖ БЕЛАРУССЮ І УКРАІНАЙ!

Пасля першых дзён вайны, усім стала зразумела што Украіна будзе стаяць да апошняга і не здацца ні пры якіх умовах. Людзі адышлі ад шоку першых дзён і па ўсіх франтах ідзе падрыхтоўка да далейшай абароны і контр-наступленняў. Узровень яднання перад тварам агульнага ворага і ўзровень узаемадапамогі проста неверагодны!

Дэзінфармацыя і прапаганда з боку расейскіх СМІ не зможа доўга хаваць злачынствы супраць мірнага насельніцтва Украіны і стратаў з боку мірных грамадзянскіх, якія толькі ўзмацняюць нянавісць да захопнікаў і мабілізуюць усё больш і больш сіл для далейшай барацьбы.

Украіна спадзяецца, што беларускія вайскоўцы не прымуць удзел у прамым уварванні і не стануць саўдзельнікамі ваенных злачынстваў супраць чалавечнасці. Але пры прыняцці ВАМІ такога рашэння, шляху назад для нашых народаў ужо не будзе. Украіна гатовая даць адпор УСІМ хто замахнецца на яе СВАБОДУ І НЕЗАЛЕЖНАСЦЬ.

Калі вы атрымалі гэтае паведамленне і вы жадаеце дапамагчы захаваць надзею на агульную будучыню паміж БЕЛАРУССЮ І УКРАІНАЙ, перадавайце праўдзівую інфармацыю аб тым, што адбываецца ў гэты страшны час ва Украіне. Гэта можа дапамагчы не дапусціць СМЕРЦІ ВАШЫХ БЕЛАРУСКІХ БАЦЬКОЎ, СЫНАЎ І БРАЦЬ У ГЭТАЙ КРЫВАВАЙ ВАЙНЕ РАСЕІ СУПРАЦЬ УКРАІНЫ!!!

Калі вы не давяраеце ўкраінскім СМІ, даведайцеся аб тым, што адбываецца ў вашых сваякоў і блізкіх, якія знаходзяцца зараз ва Украіне.

Цяпер, нават тыя грамадзяне хто меў самыя «прарасейскія» погляды адкрылі свае вочы на ​​рэальныя намеры тых каго яны называлі сваімі «братамі», а цяпер бамбяць іх мірныя дамы ва Украіне.

Таксама вы можаце даведвацца інфармацыю пра загінулых і тых, хто знаходзіцца ў палоне ў украінскіх вайскоўцаў і перадаваць яе сваім блізкім, калі яны не могуць звязацца з тымі, хто «адправіўся на вучэнні да межаў з Украінай».

НЕ ДАЙЦЕ ЎЦЯГНУЦЬ СВАІХ БЛІЗКІХ У ГЭТУЮ ІЛЖЫВУЮ ВАЙНУ СУПРАЦЬ УКРАІНЫ!!!»

Руслана Порицька

 * * *

Віта Шевчук, підприємець (Ратнівщина)

«Звертаюсь до жінок Білорусі! Ви можете нам допомогти! Не просто словами, не просто мовчанням! А діями!!!

У вас на кордоні стоїть російська техніка й воєнні! Чекають наказу ввійти в Україну. Можливо увійдуть! Але росіяни швидко закінчаться! Будуть брати ваших чоловіків! Скажіть їм-їх тут ніхто не чекає з квітами, їх чекають з автоматами! Ставайте на коліна, просіть, моліть, не відпускайте! Бо краще тюрма, ніж руки в крові!

Вони йдуть вбивати не нашу владу, а наших дітей! Ваших племінників, ваших братів! Тільки так ви можете нам допомогти! З України живим ніхто не повернеться! Вибір за вами!

Максимальний репост!».

Ратнівчанка Віта Шевчук

 

Уранці 27 лютого 2022-го року нанесено повітряно-ракетний удар зі сторони Білорусі по військовій частині поблизу міста Володимир. Інформація про загиблих встановлюється, інформацію підтвердив голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко.

Президент РБ Александр Лукашенко підтвердив, що ракети по Україні були запущені з території його країні та пригрозив вторгненням в Україну білоруської армії. Лукашенко дорікнув президенту України Володимиру Зеленському через звернення до білорусів з приводу конституційного референдуму в Білорусі, який проходить в неділю.

За його словами, вранішні ракети – то був вимушений крок, оскільки «на українській стороні за кілька кілометрів від кордону з Білоруссю було розгорнуто ракетні дивізіони, які готові протягом хвилин завдати удару по російських позиціях». Він також зізнався, що Білорусь допомагає пораненим російським військовим.

 

 * * *

 Юлія Євпак, громадська діячка

«Ще вчора і позавчора мої друзі писали та постили сторіс зі зверненням до білорусів, які ніколи нічого поганого не зроблять для України.

І вони мовчать, бо «там їх всіх тут посадять». Нашо вам та свобода, якою ви не навчилися користуватися?! Нас тут всіх вбивають ваші, але нашим жінкам не страшно кидати коктейлі у ворогів.

А сьогодні вже в технічних чатах такі повідомлення: «як мені релокейтнутися в Польщу з Білорусі? В кого є досвід зараз, проконсультуйте». Сиди там і пость своїх баскових та складені ручки з фразою «мир»!

Так, є такі білоруси, що з нашими програмерами роблять всякі потрібні ресурси тапки для біженців та ЗСУ, але їх дуже мало. І вони вже давно в ЄС».

Юлія Євпак
27 лютого білоруси пробуватимуть зібратися на акції протесту. До цього їх закликала Світлана Тихановська. Лідерка тамтешньої опозиції.

«У нас вже немає права вважати себе заручниками обставин. Росія напала на Україну, а наша країна сприяла цьому. На нас, як на нації, вже лежить відповідальність. 27 лютого о 14:00 приходьте до виборчих дільниць у Білорусі та активно висловлюйте протест проти війни», - каже Тихановська.

Але вранці цього дня війна для білорусів стала як ніколи близькою. У тамтешніх мережах почали писати про те, що насправді білоруських контрактників уже забрали на війну, а далі буде.

27 лютого у білорусів – референдум, на якому вони визначатимуться зі змінами до білоруської конституції.

 

 * * *

Олена Лівіцька, журналістка:

«Скажіть мені, де ті всі білоруси, які гріють дупи щороку на Світязі і дудлять там пиво? Де?

Добиває думка про те, що там за кордоном, під Брестом живуть ті, хто дивиться, як Путін зібрав у них за городами і городАми авіацію і шле її в Україну

Що вони роблять у той час? Махають ручкою?

Я не приймаю відповіді: їх залякав Лукашенко, бо нас лякав ще Сталін.

Хєр вам, а не Світязь тепер».

Олена Лівіцька
27 лютого 2022 року до білорусів звернувся президент Володимир Зеленський. Президент, якого люто підтримує нині вся Україна. Ще вчора вона у мережах часто називала його клоуном, а сьогодні стала за ним стіною.

«З вашої території війська Російської Федерації по Україні запускають ракети. З вашої території вбивають наших дітей, руйнують наші будинки, намагаються підірвати все, щоб було збудовано за десятиліття, до речі, не лише нами, а й нашими батьками, нашими дідами, і все це також де-факто референдум для вас, білоруси. Ви вирішуєте, хто ви... Ви вирішуєте, ким бути... Як ви будете дивитися в очі своїм дітям. Як ви будете дивитися в очі один одному, своїх сусідам, а ми – ваші сусіди. Ми – ваші сусіди. Ми – українці. Будьте Білорусією, а не Росією», - сказав Зеленський.


 *  *  *
Юрій Громик, проректор: 

«Што ж, будзе нагода ўсвядоміць, што побач жыве яшчэ адзін "брацкі" народ... А колькі чуў ад беларусаў бессэнсоўных страхаў, што ўкраінскія нацыяналісты хочуць заваяваць берасцейскае Палессе! Цяпер тое ж Палессе аддалі для расправы над Украінай? Ну...

Гэта рана будзе назаўжды...»

Юрій Громик

 *  *  *

Сергій Шараєвський, режисер:

«Лукашенко офіційно підтвердив, що ракети летіли з білоруської території. Білоруси, ви хочете воювати з нами? Вас ми завжди вважали братими і друзями.

Невже поїдете вбивати українців?

«Сьогодні вранці нанесено повітряно-ракетний удар зі сторони Білорусі по військовій частині поблизу міста Володимир. Інформація про загиблих встановлюється. Щодо решти території, то ситуація контрольована. Кордон не порушений»



 *  *  *

Олександр Положинський, співак:

«Пропоную білорусам на сьогоднішньому референдумі проголосувати за приєднання до України».

Крапка.

________________________________

Втрати російської армії на українській землі за три попередні доби у неділю вранці, 27 лютого, назвала заступниця міністра оборони Ганна Маляр:

літаки – 27 гелікоптери – 26 танки – 146 бойові броньовані машини – 706 гармати – 49 зенітно-ракетні комплекси «БУК» – 1 реактивні системи «Град» – 4 автомобільна техніка – 30 цистерни – 60 БпЛА ОТР – 2 кораблі/катери – 2 особовий склад – орієнтовно 4300 (уточнюється).

Завжди є маленький шанс.

Шанс впасти під танки всією країною і не пустити їх в Україну.

Нам же на Світязь літом, правда?  Нам же рано чи пізно доведеться дивитися один в одному в очі десь у Ратному, в Здомишлі, в Красці, в Дольську, в тих самих Самарах чи Волі Щитинській…

А ви думали – як?

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото із соцмереж.

Постфактум: 

Олександр Лукашенко зателефонував Володимиру Зеленському, повідомили в Офісі президента України. 

«Політики домовилися, що українська делегація зустрінеться з російською без попередніх умов на українсько-білоруському кордоні, в районі річки Прип'ять.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Що Байрактар животворящий робить»: показали, як ЗСУ підірвали ворожу колону
Наступна новина У Луцьку дитяча лікарня і перинатальний центр працюють 24/7. Потрібна допомога
Останні новини
Схожі новини