«Білбордом у магазин не затягнеш», або Яка реклама сьогодні не працює?

«Білбордом у магазин не затягнеш», або Яка реклама сьогодні не працює?
Олексій Даців

Про те, які маркетингові ходи не завжди спрацьовують, під час лекції у Луцьку розповів маркетолог Олексій Даців.

Зустріч з ним відбулась у культурному центрі «Passage Interdit» 5 червня. Організувало захід агентство digital-маркетингу ARTEFACT.St

Ми зібрали найцікавіше з виступу.

Довідково. Олексій Даців має більше, ніж 15-річний досвід у здійсненні продажів та розвитку бізнесу. Він – експерт зі створення стратегії розвитку бізнесу, освоєння нових ринків, управління всіма аспектами продажів та залучення нових клієнтів. Був генеральним директором у компаніях «Авто-Драйв» та «Трансфер-Авто», розвинув бізнес з нуля до 22 представництв в Україні.

 *       *       *

«Кожен з нас їде на роботу і бачить білборди. Але коли виникає питання, в якому ресторані краще пообідати, де краще заночувати в Буковелі, ви звертаєтесь до сили фейсбука і сила фейсбука дає вам набагато точнішу інформацію.

Тому треба завжди думати про конверсію: чи справді нам цей білборд приносить користь. Можливо, він потрібен, але, можливо, треба подумати про іншу сферу».

 *       *       *

«Моє покоління – у фейсбуці. Наступне покоління – в інстаграмі. Дехто навіть не має акаунта у фейсбуці. І минуло не так багато часу. Нам як бізнесу треба бути там і там. Треба готувати і там, і там контент для споживача».

 *       *       *

«Коли ви листаєте фейсбук, маркетинг працює на те, щоб схопити ту мить, коли ви зупинитись. Ви вмикаєте перегляд відео, дивитесь кілька секунд, потім бачите, що воно три хвилини і закриваєте. Бо ви не готові дивитись відео три хвилини.

Відповідно маркетинг повинен працювати так, щоб схопити вас, а потім ще заставити вас подивитись правильне відео. Це складний виклик».

 *       *       *

«Наші наступники не будуть так щиро скачувати всі додатки, підтверджувати всі «так» і віддавати всі дані, які запитують при реєстрації».

 *       *       *

«50 % людей готові відмовитись від готівки і просто розраховуватись мобільним телефоном».

 *       *       *

«Ще, може, хтось раніше пробував листами відсилати якусь інформацію, зараз це вже складно, бо це не має змісту».

 *       *       *

«У нас є генерація Z, яка може спитати: «Тату, а чого на телевізорі не можна скролити?» Вони бачать звичайну карту і кажуть: «Як ви раніше жили?» Бо вони хочуть її зумити».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Шукайте їх в Інстаграмі». Як взяти на роботу людину з покоління Z. Лекція у Луцьку

 *       *       *

«Коли ви востаннє щось писали у книгу скарг? А от у фейсбуці ви можете швидко щось накатати і ще й пригрозити. Вам тільки дайте когось затегати…

З однієї сторони як бізнесмен ти хочеш вести сторінку у фейсбуці, а з іншої – ти маєш бути готовий до цих речей».

 *       *       *

«Ми хочемо зараз і вже. Ми не хочемо робити, як одна із найбільших компаній із виробництва морозива ще два роки тому: з’їсти морозиво, загорнути обгортку в конверт, відправити поштою і чекати результатів акції.

А чому не поставити апарат з подарунками на виході з магазину, який сканує QR-код покупки і в подарунок випльовує вам, наприклад, кепку. І ви же щасливі і ще й іншому порадите прийти сюди, подзвоните свої сім’ї і скажете, що тут взагалі спекотно».

 *       *       *

«Хто з вас купляв шпроти останній раз по рекламній газетці? Для бізнесу це втрачений бюджет. Я не хочу говорити, що газета не потрібна. Але питання: на кого вона розрахована? Один пан щось замотує у цю газетку, хтось використовує для мангалу…»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кава має бути навіть на цвинтарі». Найцікавіше з лекції Ярослава Заблоцького в Луцьку

 *       *       *

«Моя мама любить кефір від «Молокії». Їй треба під кришечкою з пляшки взяти код і кудись відправити, щоб щось виграти. А в кого кнопковий телефон? А наберіть з нього цей код. Будете набирати? І моя мама теж не буде набирати. А хто ж має в цю гру грати? Найбільш упороті. А здається ж, що кілька простих кроків… Купуєте акційний кефір, відправляйте код через смс, реєструйте промо-код на сайті і потім вам буде щастя. Але не було цього щастя, бо сайт не працював!»

 *       *       *

«Коли в «Макдональдсі» я побачив QR-код на столі, я думав, що це прорив. Але виявилось, що для того, щоб залишити їм свій відгук, треба набрати: нуль, решітка, ігрек, рисочка… У «Молокії» були тільки великі букви, а тут великі і маленькі букви і цифри! І отут згадайте свій кнопочний телефон. І отакого у нас багато. І це про маркетинг».

 *       *       *

«Є зрушення: компанія «Метро» відмовилась від рекламної газетки і зробила додаток. Але зараз конверсія цього додатку нульова. Хто буде скачувати додаток, щоб мати в ньому по суті ту ж саму газетку?»

 *       *       *

«Є багато вайбер-розсилки. І там «Фокстрот» намагається мені продати весь магазин. Як я маю відреагувати?

Проблема в тому, що якби мені їхнє повідомлення прийшло не тоді, коли я на дивані, а тоді, коли я в магазині, то воно краще спрацювало б. Бо раз я в магазині, значить я чогось туди прийшов і є більша імовірність, що я куплю щось ще. Білбордом мене тяжко туди заманити».

 *       *       *

«Коли я був на дивані, компанія «Метро» мені сказала: набереш на 2500 гривень, будеш мати 250 у подарунок. У той момент я не поїхав. Але поїхав згодом і потрапив у цей акційний проміжок часу. Я приїхав додому і отримав чарівне повідомлення: «Ой, а хто це у нас такий гарнюха, що накупив на 700 гривень? До крутої знижки всього лише 1800 гривень!»

Якби ця штука прийшла мені у момент перебування у «Метро», то ми б пограли у цей квест. Я пішов би по віскі, жінка пішла б за памперсами…І ми, може, якось підтягнули б цю історію. Але історія не спрацювала.

 *       *       *

«Ми маємо споживача, якого ми хочемо ідентифікувати, щоб запропонувати йому саме те, що йому зараз потрібно.

Відповідно ми маємо картки лояльності, спеціальні пропозиції, які ми відсилаємо спеціальними способами, але нам дуже складно порахувати конверсію.

Раніше ми мали пластикові картки. Зараз все, що могли, оцифрували, але до додатків ми не готові. Тому що вони забивають пам'ять, а цінності несуть дуже мало».

 *       *       *

«Спочатку ми заходимо на «Розетку», бо там хороший фільтр для товарів. Потім ідемо у «Фокстрот», ходимо, щупаємо, дивимось, питаємо щось. Якщо продавець цікавий, то нам ще щось пояснить. А якщо ні, то ми знову йдемо на «Розетку», де фільтр нам краще пояснив, що ми хочемо. І тоді ми купуємо на «Розетці».

 *       *       *

«Ви бачили рекламу з Олегом Винником? Уявіть тільки, скільки грошей заплатили цьому відомому чоловіку за те, щоб ніхто з вас не побачив цього ролика».

 *       *       *

«Глобальна формула успіху є така: клієнтський досвід, персоналізація, штучний інтелект і технології. Потрібно розуміти, куди рухається світ, і під ці речі свою компанію підлаштувати». 

Записала Наталя ХВЕСИК

Фото: Ірина КАБАНОВА 


Нагадаємо, «ARTEFACT.St» вже не вперше влаштовує подібні лекції. Під час однієї з них луцький бізнесмен Максим Кузьмінчук поділився власною історією успіху. 

Читайте більше тут: Лучанин заробляє на годинниках із вінілових платівок. Історія успіху Максима Кузьмінчука


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чому «вибухнув» серіал. Ми подивилися «Чорнобиль» разом із чорнобильцем
Наступна новина У Луцькраді заявили, що звільнять директорку «Луцьктепла» Валентину Малютіну
Останні новини
Схожі новини