«Брендинг – це не тільки логотип». Найцікавіше з воркшопу про візуал для бізнесу

«Брендинг – це не тільки логотип». Найцікавіше з воркшопу про візуал для бізнесу
Графічна дизайнерка та ілюстраторка Ірина Стукан

Що таке брендинг, для чого він бізнесу та як зрозуміти, коли потрібен ребрендинг – про це розповідали під час воркшопу «Як visual врятує ваш бізнес?» дизайнерки Ірина Стукан та Алла Гапонюк.

Захід організувала компанія «PRO Business HUB» з партнерами «Be Designer School».

Ми підготували цікаві тези з розповіді Ірини Стукан. 

Довідково. Ірина Стукан – графічна дизайнерка та ілюстраторка, співзасновниця школи практичного дизайну «Be Designer School». Має 7-річний досвід роботи. Працює переважно на західний ринок, зокрема на США. Розробляла додаток для «Apple». У Луцьку співпрацювала зі школою-студією «Lukashyk studio» та школою моделей та естетичного виховання «Grace Model House».

  *       *       *

«В Україні я часто стикалась із тим, що замовник не розуміє, для чого йому ще щось, крім логотипу. Є багато підприємців, які круто роблять свою справу, але не розуміють, навіщо вкладати гроші у візуал (візуал або візуальний контент — це брендовані зображення (логотип, афіші, банери, листівки, флаєри), інфографіка, презентації, відео – Авт.)».

  *       *       *

«На ринку кожен хоче виділитись. Новітні технології цьому сприяють. Брендинг допомагає бізнесу краще запам’ятатись споживачу і виділитись так, щоб продукцію захотілось купити. Людина бачить щось і відразу розуміє, потрібно їй це чи ні.».

  *       *       *

«Брендинг – це не тільки логотип. Це набагато ширше поняття. Це весь візуальний контент, який бачить споживач. Брендинг спрямований на створення цілісного образу продукту та створення позитивного враження у споживача».

  *       *       *

«Брендинг визначає сприйняття якості товару. Якщо дизайн хороший, люди розуміють, що компанія має гроші на дизайнера. Це вже багато».

  *       *       *

«Брендинг впливає на ціну товару. Всі ми знаємо, що коли на гаманці є логотип «Gucci», то він зразу коштує 300 євро, хоч матеріал той же, що й на звичайних гаманцях. Зразу виникають стійкі асоціації – відомий бренд, а значить якісно, дорого тощо».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити бізнесу, щоб його полюбили журналісти. Практичні поради

  *       *       *

«90 % інформації людина сприймає через очі. Чому всі храми здавна розписувались? Причина елементарна: люди не вміли читати і писати. Це вмів священик і він «керував парадом». Людина заходила в церкву і мала налаштуватись на певний лад, дивлячись на зображення кінця світу і тд.

Зараз у дизайні все трохи інакше, але він так само налаштовує людей на певну психологічну ноту».

  *       *       *

«Кожен дизайнер має бути класним психологом і маркетологом».

  *       *       *

«Найскладніше завдання – зробити образ бренду не схожим на інші. Зараз велика конкуренція. Здається, що все вже придумали, але насправді це не так».

Дизайнерка Алла Гапонюк, співзасновниця «Be Designer School»

  *       *       *

«Вдалий брендинг має емоційний посил».

  *       *       *

«Брендинг є персональний і корпоративний. Якщо людина не пов’язує особистість зі своїм бізнесом, це корпоративний брендинг.

Зараз мода на персональний брендинг. Коли багато конкурентів, так легше виділитись, бо кожна людина особлива. Але тут треба бути обережним: якщо залажаєш, то це позначиться на всіх «фронтах».

Персональний брендинг підходить тим, хто робить бізнес сам. Коли людина і є брендом. Це класно, коли ти художник, фотограф, дизайнер і просто цікава особистість».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ про людину-бренд: «Кава має бути навіть на цвинтарі». Найцікавіше з лекції Ярослава Заблоцького в Луцьку

  *       *       *

«Кожна компанія повинна мати брендбук (брендбук – це офіційне керівництво з управління брендом – авт.). Його багато хто недооцінює і не розуміє, що там має бути».

  *       *       *

«У брендбуці має розповідатись, що це за фірма, чим займається, яка в неї цільова аудиторія, як позиціонує себе на ринку, яку має філософію, хто її конкуренти, що хоче власник бізнесу донести до споживача.

Також має бути інформація про те, яким чином юридично захищений ваш бренд. Що захищати? Логотип, шрифт, коди кольору…»

  *       *       *

«Брендбук допомагає «не розсіяти» бренд (особливо, якщо ви почнете працювати з іншим дизайнером). У ньому мають бути правила оформлення бренду. Можливо, логотип може бути тільки на білому фоні або навколо логотипу має бути вільний простір. Наприклад, навколо лого «Apple» на розмір яблучка не може бути нічого розміщено».

  *       *       *

«Класно, якщо в логотипі знак гармонійно виглядає з написом, але коли він без напису ідентифікує те, чим фірма займається, це великий плюс. Знак має бути чітким і яскравим».

  *       *       *

«Вдалий брендинг у «Nike» та «Adidas». Галочка і три похилі лінії розказують про рух, динаміку».

  *       *       *

«Класний логотип має виглядати гарно і в кольоровому і в чорно-білому варіанті. Якщо в чорно-білому варіанті виглядає погано, значить варто переробити».

  *       *       *

«Від градієнтів краще відмовляйтесь. Це було актуально в нульових, як тільки з’явився фотошоп і всі раптово почали робити все з переливами. Це кльово, але ера градієнтів пройшла. Вони можуть заважати сприйняттю. Люди хочуть сприймати продукцію швидко. Глянули – зачепило або ні. Все».

  *       *       *

«На логотипах і шрифтах краще використовувати не більше трьох кольорів. Можна мати три кольори, але використовувати похідні відтінки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не красти фото і логотипи. Розповідаємо найцікавіше з лекції про «безпечний» дизайн

  *       *       *

«Дизайн не обов’язково має бути кучерявий і незрозумілий. Можна за допомогою простоти і кольорового рішення досягнути крутого результату. Краще обирати мінімалізм. Краще щось не додати, ніж коли забагато деталей».

  *       *       *

«Класно, якщо є акценти, тому що вони відразу читаються».

  *       *       *

«Ребрендинг просто так ніхто не робить. Він потрібен, щоб:

- люди звернули увагу на бренд;

- коли той дизайн, який є, не працює;

- коли потрібно зруйнувати реакцію людей на бренд, якщо вони ідентифікують його з чимось негативним;

- коли змінилась концепція бренду;

- коли компанія розширюється».

Записала Наталя ХВЕСИК

Фото автора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ найцікавіше з попередніх лекцій від PRO Business HUB:

«На співбесідах обманюють всі. Навіть мимоволі» Найцікавіше з лекції HR Тетяни Шепітько

Як почати займатись спортом і не кинути через два тижні. Що радять луцькі тренери 

Наїстися ухи з отруйної риби – і... У Луцьку вдруге ділилися факапами


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині запровадили електронний облік деревини
Наступна новина «Розвиток громади припиниться». Сереховичівська ОТГ – проти приєднання до Велимченської
Останні новини
Схожі новини