«Де й казали, шо то кобиляче мулуко». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Де й казали, шо то кобиляче мулуко». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Ми не культивуємо їжу, ми культивуємо свою історію. Ми прагнемо написати історію волинських смаків – і тому створили рубрику ТОМАЧІ.

ТОМАЧІ – це про старі рецепти з Волині, це про рецепти наших бабусь. Часто - про ті страви, які досі готують на сільських кухнях. Але мільйони людей про це не здогадуються.

* ТомачІ – так у селах на Маневиччині називають товчену варену картоплю. Присолену, приперчену і традиційно приправлену смаженими салом – шкварочками. Зазвичай томачі готували на вечерю. І досі готують у селах Волині. Інший варіант назви: товмачі, товкмачі, токмачі, тумачи (на Маневиччині), тукмачі (на Любешівщині), кмачі (на Ратнівщині)... До томачів подавали кисле молоко, квашені чи солені огірки, помідори, капусту. Іноді з картоплі робили кульки (пироги) і запікали її у печі до хрумкої скоринки.

 

Чи ви можете уявити «кобиляче молоко» з конопель? А Ніна Климець, якій 91 і яка одна з найповажніших мешканок у себе в селі, може.

Вона навіть пам’ятає, як це смакує з кашею. Бо то смак її далекого дитинства.

 *  *  *

Конопляне «сім’є» було тим, чим смачили страви у її селі на Волині (село Годомичі на Маневиччині).

«ПлОсконь звалася тиї коноплі, шо вибирали. А тиї, шо на насіння, то матІрка. Кулись коноплі сіяли, типіро нє.

Били з сім’я гулії. Тепер то кажуть наркотик, а кулись то гулії били.

А ше було так: присмажить теє сім’є мати на вогні трошки. Да в ступу. Розомне. Да густи ячни каши наварить. Да водою вже теє сім’є розведе, да поллє ту кашу. Де й казали все, шо то кобиляче мулуко. Вкусне, а шо ж… У пист його можна було їсти. То це я їла сама, бо мені таке мати варила все. Вона завше кашу ячну тим кобилячим мулуком смачила. А я вже своїм дітям, то салом…» - розповідає біба Ніна.

 *  *  *

Згадуючи про смачне у довоєнні й повоєнні роки, щось таке, що було звичним для їхньої кухні і їхнього столу, вона згадує коноплі на смак, згадує, як «плосконь брали», колгоспи… Вмить зринають слова слова «гупати», «голії бити», «терниця», «матірка», «росплуга», «на нивци за усадьбами»…

«Ми з твею бабею ше брали коноплі з колгоспу. Крали, а шо ж… Ціпами молотили їх все там на нивци за усадьбами. І ми, дівчата, мали молотити ціпами коноплі! То поки єдни молотять, ми в торбинку всиплемо конопель і бігом росплугою, де й додому занесемо. А тоді знов молотити йдемо.

А тиї, шо плосконь, тра було по єднуй коноплини ходити і по гінших коноплях вибирати з коріннєм. І мочити, а тоді гупати їх. Гупа така, так як терниця була. Далі ставили рубель (той рубель, шо возили сіно та збіжжя), і тиї коноплі на рубель клали.

Ввечері при місяци ходили коноплі брати. І весело було. Побирем, порвем тих конопель, сядемо, співаємо при місяци… Гарно».

От вам історія зі смаком «кобилячого мулука».

Друга зліва – Ніна Климець (у дівоцтві Бойко).
Друга справа – Уляна  Кішта (у дівоцтві Климець). 
Разом брали коноплі «при місяци» і молотили їх ціпами… 
Початок 50-х

* * *

«Перший» розповідає про секрети простої волинської кухні, записуючи автентичні рецепти та кухонні поради у селах Волині – від тих, хто їх готує.

Традиційно ми це робимо наживо, тобто тією мовою, якою наші герої розмовляють у глибинці: щоб Волинь на смак була яскравіша. І смачніша!

Так ми готуємо проект, в якому хочемо зібрати все найцікавіше про смаки Волині – без прикрас, як є.

Далі буде!

(передрук публікації заборонено)

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА

ЧИТАТИ ІНШІ РЕЦЕПТИ:

«Бабо, варіте каламуху!». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Я дуже любила картОплі з жареним маком». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«На Лобні всі печуть тиї бобОвніки». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Моя баба варить бікус. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Сир солили завше на зиму – і в комору». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Кров пили?» Колярські історії. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Добра кваша. Найбульш її в піст варили». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Від редакції. Якщо ви любите читати історії з волинських сіл, репортажі про життя цікавих громад – підтримайте проєкт «Першого» на «Спільнокошті». Редакція прагне зібрати гроші на спецпроєкт «Занесло в село», в рамках якого планує створити низку репортажів про буття у найцікавіших волинських селах – наживо. З фото та відео! Серед дарунків інвесторам, котрі долучаться до фінансування ідеї, – листівки з рецептами автентичних волинських страв, зібраними у рамках рубрики «ТОМАЧІ». Допомогти проєкту можете на сайті «Спільнокошту».

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Фестиваль з найменшим наметовим містечком». Спогади Сергія Мартинюка про перший «Бандерштат»
Наступна новина У Луцьку знову будуть продавати комунальне приміщення на проспекті Волі
Останні новини
Схожі новини