Бюджетні війни, церква і Порошенко. ЩОЗАТИЖДЕНЬ

Бюджетні війни, церква і Порошенко. ЩОЗАТИЖДЕНЬ

Попри святковий період на Волині минулого тижня було неспокійно. Продовжується складний і нервовий процес преходу церковних громад у новостворену Православну церкву України. Волинські обласна рада і облдержадміністрація розв’язали суперечку за бюджет – дійшло навіть до суду. А ще багатьох волинських політиків та активістів стурбував приїзд (чи то пак – «неприїзд») Президента України Петра Порошенка. На фоні усього цього майже непомітними для загалу пройшли перші сесії новообраних рад у волинських громадах.

«Бюджетні війни» 

Конфлікти між Волинською обласною радою та облдержадміністрацією регулярно виникали з 2015 року, коли сформувався новий склад ради. Зрештою, об’єктивно певний конфлікт інтересів закладений вже в основі цих інституцій: адміністрація – елемент державної влади з призначеним «з центру» керівником-«губернатором», рада – обраний на місці представницький орган. А волинські реалії ще й  посилюють це: у Волиньраді правлять бал опозиційні до Порошенка партії "УКРОП", ВО "Свобода" та вихідці із "Батьківщини".

І якщо за головування в адміністрації Володимира Гунчика голова облради Ігор Палиця часто «душив» його своїм політичним авторитетом, то новий очільник адміністрації Олександр Савченко виявився сильнішим суперником.

Спочатку він кілька разів ставив на місце депутатів у публічних суперечках на сесіях. А на початку 2019-го у черговому – і тепер доволі серйозному – конфлікті взявся апелювати до суду.

Отож, 20 грудня 2018-го більшість депутатів Волинської облради прийняли бюджет області на 2019 рік. До цього були засідання комісій облради, на яких депутати розбирали різні статті видатків.  І більшість комісій загалом затвердили той проект рішення, який запропонував департамент фінансів Волинської ОДА.

Проте несподівано для частини обранців напередодні сесії  бюджетна комісія Волиньради (яку очолює депутатка від «УКРОПу» Ірина Вахович, а більшість членів комісії відверто опорзиційна до облдержадміністрації) внесла зміни у проект бюджету на 2019 рік. Усупереч пропозиціям ОДА перекроїли 25 мільйонів гривень. Це близько 17 мільйонів гривень на добудову перинатального центру у Луцьку, близько 5 мільйонів із фінансування волинського «спорту» та 1,1 мільйона гривень з обласної цільової програми забезпечення житлом дітей-сиріт.

Натомість вирішили виділити кошти на 48 різних статей видатків, запропонованих депутатами із більшості. Загалом це ремонти різних закладів, придбання обладнання, техніки, тощо. Наприклад, 1 мільйон хочуть дати на  реконструкцію школи у селі Забороль, 1,15 мільйона на підтримку програми "Власний дім".  Також є і "сумнівні" статті видатків, наприклад 550 тисяч гривень "на висвітлення діяльності обласної ради у засобах масової інформації". Повний список запропонованих видатків можна переглянути тут.

Без погодження з ОДА зміни винесли на сесію 20 грудня. Під час бюджетної сісії облради  депутати від Ратнівського району Михайло Бегаль та Володимир Бондар зауважили, що більшість у облраді відмовляється виділяти кошти на заклади в цьому районі нібито через те, що його представляють лише депутати від «Солідарності».

«У нас в Ратнівському районі усі три депутати обласної ради – від «Солідарності». Тому депутатська більшість (як відомо, її формує УКРОП, "Батьківщина" і "Свобода" – ред.) не виділяє нам жодних грошей", - каже Михайло Бегаль.

«На жаль, застосування політичних підходів і мотивів до рішень щодо соціально-економічних та господарських питань – явище доволі поширене. Неодноразово таку практику демонстрували представники більшості (УКРОП, «Батьківщина», Свобода – ред.) у нинішньому скликанні Волинської обласної ради» – коментував ситуацію депутат облради Володимир Бондар.

Одразу після сесії голова Волинської ОДА Олександр Савченко заявив про те, що бюджет було прийнято з порушенням процедури. А вже після Нового року стало відомо, що Волинська ОДА подала в суд на облраду через рішення про бюджет. Після голосування ОДА відмовилася готувати прийняте обранцями рішення (це мав би зробити департамент фінансів). Натомість, як інформують в облраді, це зробили працівники виконавчого апарату ради та голова бюджетної комісії Ірина Вахович. Згодом рада оприлюднила рішення про бюджет на офіційному сайті. Чи мали право це робити без погодження із ОДА, з’ясує суд.

Натомість депутати, які є представниками більшості в облраді, заявили, що Олександр Савченко таким чином саботує фінансування низки програм та важливих об’єктів. На сайті облради навіть опублікували відкритий лист депутатів до суддів з проханням не скасовувати рішення про бюджет. 

До слова, бюджетний конфлікт між ОДА і облрадою – перший після довгого перемир’я між цими структурами. Одночасно з ним почалася і хвиля інформаційної війни, уже призабутої в регіоні. Очевидно, що протистояння загострює і наближення виборів: ставки ростуть, тож «далі буде» – не сумнівайтеся. 

Порошенко переніс візит на Волинь

Президент Петро Порошенко мав приїхати на Волинь 11 січня, проте візит перенесли на 15 січня. Натомість 10-го Порошенко приїхав у Рівне і був там не сам, а з Томосом та патріархом Філаретом.

Томос рівнянам показували у Покровському соборі. Також на Рівненщині Порошенко заїхав у Клеванський госпіталь ветеранів війни і у Здолбунів на виступ перед громадою в будинку культури.

До майбутнього візиту президента у Facebook навіть створили сторінку "Постав запитання президенту 11 січня. Волинь". Там опозиційно налаштовані активісти координують те, які критичні запитання хочуть поставити Порошенку. Зокрема є ідеї запитати президента про «маніпуляції» із воєнним станом, низькі соціальні стандарти, передати йому відритого листа щодо спортшколи. Також гаранта критикують за те, що на зустріч із ним нібито хотіли звозити «бюджетників».

...А тим часом антипрезидентські випади волинських депутатів не пройшли повз увагу російських медіа. Телеканал «Россия 1» видав в ефір повний жовчі і пересмикувань сюжет, що стартує словами «Сегодня на Волыни потеряли Президента. Расстроенные депутаты облсовета обратились в СБУ...» 

 
Куда пропал Петя?

#fakenews ШОК!! Где потерялся Порошенко с "дорогой и бесполезной игрушкой"??🤔😱 Бггг..🤣🤣🤣 🔴Подписывайтесь на наш YouTube канал👇🏽 https://goo.gl/MxYfmd 🔴Telegram канал👇🏽 https://t.me/Vecherssokolovoy

Posted by Вечер с Яниной Соколовой on Friday, 11 January 2019

Духовна (не)єдність

А поки президент продовжує всеукраїнський тур разом із Томосом, на Волині визнання автокефалії ПЦУ спровокувало нові церковні суперечки. Зокрема один із медійно найактивніших волинських священиків -  настоятель Свято-Покровського храму ПЦУ у Княгининку Михайло Бучак вирішив організувати ланцюг єднання між «своїм» та іншим  – поки що «московським» –  храмом свого села.

Зрештою, ідея провалилася: на ланцюг не прийшов не тільки священик іншої церкви (який публічно пояснив свою відмову єднатися), а й його прихожани.

Та все ж процес переходу громад від УПЦ МП до ПЦУ, який прогнозовано посилився після офіційного вручення Томосу, на Волині набирає обертів. Має місце і протидія: УПЦ МП вживають санкцій щодо своїх священиків, які підтримали ПЦУ, забороняючи їм служити, коментують свої дії, критикують опонентів, наголошують на тому, що «вони лишаються канонічними і законними», а відтак продовжують молитися «за мир в державі та єдність Православної Церкви». 

І хоч історична справедливість і влада – на боці ПЦУ, навіть останні події на Волині чітко дають зрозуміти: процес створення РЕАЛЬНО єдиної православної церкви в Україні буде довгим і болючим. Адже на боці УПЦ МП – не тільки  стратеги-«куратори», а й реальний авторитет багатьох священиків, які не готові до переходу. 

Сесії нових рад

А у новостворених волинських ОТГ продовжують проводити перші сесії, щоб почати повноцінну роботу. Щоправда цього тижня сесії були не такими скандальними, як "переворот" у Гіркополонківській громаді. Там, нагадаємо, більшість на основі "Батьківщини" та "УКРОП" пішла проти голови громади Ніни Симонович, яку підтримує "Солідарність".

Натомість у  найбільшій із нових громад - Ківерцівській обрали того ж голову Володимира Жгутова (який керує з 2006 року), переобрали секретаря ради Оксану Баранович ("Батьківщина") і призначили керівником "бюджетної" комісії "укропівця" Віктора Лисюка. Цікаво, що на сесію приїхав значний "десант" луцьких політиків, зокрема нардеп Юрій Савчук, куратор штабу "укропівців" Олександр Курилюк, перший заступник міського голови Луцька та екс-очільник Ківерцівської райради Григорій Недопад, а ще луцькі депутати від "Народного контролю " Павло Данильчук та Анна Мовяк.

Загалом Володимиру Жгутову вдалося знайти компроміс із з провладною "Солідарністю" (5 депутатів), і з опозиційними "УКРОПом" (6 депутатів) та "Батьківщиною" (4 депутати), про що свідчать перші кадрові рішення. Якщо додати сюди 3 депутати із лояльної "Громадянської позиції", у нового мера формується впевнена більшість. Натомість, згадані "Народний контроль" загалом в опозиції до Жгутова, щоправда у них лише 2 із 26 депутатів. Ще опозиційними ймовірно будуть 2 депутати із "Народного руху України".

Також спокійно пройшла перша сесія у Тростянецькій громаді. Тут на виборах переобрали чинного голову сільради Олександра Ковальчука абсолютною більшістю (84% голосів).  Також там 12 із 22 мандатів здобули депутати від "Солідарності", які підтримувала Ковальчука на виборах.

Отож, в підсумку секретарем ради став депутат від "Солідарності" та екс-працівник "Ківерцівського лісгоспу" Петро Вишневський, а за інші питання порядку денного депутати голосували теж "оперативно і конструктивно", тобто без суперечок і довгих дискусій. Таке буває лише в радах із монолітною більшістю. 

Антон Бугайчук (для "Першого")


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Про Зеленського на колінах: соцмережі «порвало» порівняння шоумена з канцлером Німеччини
Наступна новина «Ми задихаємось» – речник УПЦ МП про скандал у Красноволі
Останні новини
Схожі новини