«Мама варили нам волок». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Мама варили нам волок». Про старі рецепти. ТОМАЧІ
Лідія Приходько у своїй хаті в Садові

Ми не культивуємо їжу, ми культивуємо свою історію. Ми прагнемо написати історію волинських смаків – і тому створили рубрику ТОМАЧІ.

ТОМАЧІ – це про старі рецепти з Волині, це про рецепти наших бабусь. Часто - про ті страви, які досі готують на сільських кухнях. Але мільйони людей про це не здогадуються.

* ТомачІ – так у селах на Маневиччині називають товчену варену картоплю. Присолену, приперчену і традиційно приправлену смаженими салом – шкварочками. Зазвичай томачі готували на вечерю. І досі готують у селах Волині. Інший варіант назви: товмачі, товкмачі, токмачі, тумачи (на Маневиччині), тукмачі (на Любешівщині), кмачі (на Ратнівщині)... До томачів подавали кисле молоко, квашені чи солені огірки, помідори, капусту. Іноді з картоплі робили кульки (пироги) і запікали її у печі до хрумкої скоринки.

 

Ми вже розповідали про смак картоплі зі смаженим маком, який все життя пам’ятає Лідія Приходько із Садова на Волині. Їй – 88. А було 11, коли її з мамою, братом та бабою депортували із села Радостів Грубешівського повіту на Сталінщину (Донеччину). Згодом родина переїхала на Волинь. З собою привезла не тільки нехитрі пожитки, спомини, а й смаки.

Лідія Володимирівна дотепер може розказати, як смакував борщ на квашених цукрових буряках (а колись мама і баба варили тільки такий), якими були галушки у молоці з конопляного насіння, про жур, солодуху й інше.

Читати також: «Я дуже любила картОплі з жареним маком». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

А ще – про волок.

Волок (іноді – войлок) – традиційна «переселенська» страва. Очевидно, була типовою для етнічних українських сіл на Холмщині.

І коли у баби Ліди раптом спитати, що їй готувала мама… То баба Ліда скаже: «Мама варили нам волок».

- Казали на це – зварити волок. Як тілько весна, то й варили. З зілля. Брали листя бурачків, лободи... Найбільш молоденькая лобода вибиралася. Мама зварить його, те листя, далі - на друшляк і перемне-перемне такого. На пательню на трошки. Посолить… Часом часником заправить… Олійкою чуть. Тоже така була вкусна їда, як тиї картоплі з маком… - згадує баба Ліда.

Читати також: «Моя баба жила в Нью-Йорку». СВОЯ ІСТОРІЯ

Волок їли просто з хлібом. Або разом із картоплею.

Цей рецепт вкотре підтверджує, наскільки простими були страви українців ще років 100 тому. На їхніх столах найперше було багато різної рослинної їжі. І хай ці рецепти нині здаються нам дивними, але вони – наші.

- Вкусна їда… - переконує баба Ліда.

Вона ніколи більше в житті не поверталася туди, де росла ота «молоденькая лобода», але як пахне лобода з часничком, ніколи не забувала.

*  *  *

«Перший» розповідає про секрети простої волинської кухні, записуючи автентичні рецепти та кухонні поради у селах Волині – від тих, хто їх готує.

Традиційно ми це робимо наживо, тобто тією мовою, якою наші герої розмовляють у глибинці: щоб Волинь на смак була яскравіша. І смачніша!

Так ми готуємо проект, в якому хочемо зібрати все найцікавіше про смаки Волині – без прикрас, як є.

Далі буде!

(передрук заборонено)

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА

Від редакції. Якщо ви любите читати історії з волинських сіл, репортажі про життя цікавих громад – підтримайте проєкт «Першого» на «Спільнокошті». Редакція прагне зібрати гроші на спецпроєкт «Занесло в село», в рамках якого планує створити низку репортажів про буття у найцікавіших волинських селах – наживо. З фото та відео! Серед дарунків інвесторам, котрі долучаться до фінансування ідеї, – листівки з рецептами автентичних волинських страв, зібраними у рамках рубрики «ТОМАЧІ». Допомогти проєкту можете на сайті «Спільнокошту».

 

Читати також інші рецепти: 

«Картопляниї пироги в горщику». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Бабо, варіте каламуху!». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Кров пили?» Колярські історії. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«На Лобні всі печуть тиї бобОвніки». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Моя баба варить бікус. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Сир солили завше на зиму – і в комору». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Де й казали, шо то кобиляче мулуко». Про старі рецепти. ТОМАЧІ
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині автомобіль злетів у кювет, є постраждалі. Очевидці кажуть, що водій заснув
Наступна новина Штам «Дельта»: компанія «Moderna» заявила про необхідність третьої дози вакцини
Останні новини
Схожі новини