Зеленський і його волинський день. РЕПОРТАЖ

Зеленський і його волинський день. РЕПОРТАЖ
Ох, цей погляд...

...Десь у Луцькому замку спеціально до візиту Володимира Зеленського розставили стенди з туристичними магнітами. Керівник департаменту економічної політики Волинської  ОДА Ігор Чуліпа гарно, по-волинськи гостинно, розповідає главі держави про місцеві «магніти» і туристичні маршрути. Радить поїхати і в Олику,  і на Світязь, і на озеро Кричевичі, а «звідти можна в Павлівку, де в нас гарний пивзавод»...

Екс-зірка «95 кварталу» миттю підсідає на улюблену хвилю і видає:

- Хм, гарний маршрут. А є «Луцьк- Павлівка» одразу?

Народ сміється. Хіба треба більше?

Керівник «Укравтодору» Олексій Кубраков тут же обіцяє автобан в Павлівку. Файний жарт. Президент не втрачає кавеенівського хисту. Хоча, подейкують, втрачає рейтинг. «Підтягнути» його взявся на Волині.


Це було епічно: і прес-конференція на фоні великого зеленого крокодила. І трохи нервовий голова ОДА Юрій Погуляйко. І скромна на кадри команда «Слуги народу» з нардепом Валерієм Стернійчуком, яка бігала від одного об’єкту до іншого, щоб встигнути  стати поруч. І нардеп Вячеслав Рубльов, який теж «слуга», але тримався дещо збоку.

Після наболілого питання про лугансько-донецький десант у Волинській ОДА, команда насмілилася дозволити тільки ще два. Потім і геть позбулася медійників, не акредитувавши ні на оглядини замку, ні на зустріч з бізнесом. Від біди подалі.

Президент дуже старався виглядати жорстким, уважним  і був максимально обережним. Говорив тихо  і чистою українською. Іноді  здавалося, що приїхав у розвідку.

«Нагадує анекдот про Горбачова»

Ранкові збори під ОДА нагадують майже початок 
якоїсь гарної сімейної подорожі...

За кілька хвилин 9-та ранку. До центрального входу ОДА під’їжджає авто. За мить з дверей вийде Юрій Погуляйко і рушить зустрічати президента України.  

9 липня це сталося: він приїхав. На Київському майдані – звичний політично-адміністративний мандраж. Прапори на дверях – нові до останнього рубчика. Таблички на вході – теж і чомусь не сині, а ...фіолетові. Певне, синій не в тренді.

Журналістам пообіцяли акредитацію, але стосувалася вона тільки двох об’єктів. «Дорога чи Крупа?  Крупа чи дорога?» - мізкували медійники перед  дверима ОДА, намагаючись вгадати, де і кадри кращі будуть, і новини гарячіші.

- Чого всередину не заходите? – питає хтось із колег (очевидно, натякаючи на не вельми привітний спецрежим для прийому журналістів у стінах Білого дому, запроваджений командою нового губернатора).

- Та не хочеться, – віджартовуємося.

- Знаєш, то мені нагадує старий совєтський анекдот про Горбачова, шепче мені на вухо хтось із натовпу. - Оцей: «Горбачев приехал в колхоз, шутит: - Ну, как живете, товарищи? - Хорошо живем, - шутят в ответ колхозники...».

Медійники. Без них візитів не буває))
Їде. Голова ОДА Юрій Погуляйко рушає стрічати

Слідом за Юрієм Погуляйком з Білого дому вийшло троє:  радник губернатора Еміль Мікаїлов в окрулярах та жовтній тенісці; заступниця голови ОДА Тетяна Щербак у короткій рожевій сукенці та на високих каблуках і незнайомий підліток, якого тепер часто можна помітити поруч із Мікаїловим, тож, очевидно, його син.

Не декілька хвилин в ОДА забігли бізнесмени Василь Столяр та Валерій Бондарук. Один депутат обласної, інший – міської рад, гуртом там працюють під прапорами «Батьківщини».  

У 9.48 нас запрошують в автобуси – кожен рушає у свій бік. Дорогою миготять білборди зі словом «майбутнє», встановлені  у Луцьку мало не на кожному кроці  акурат під приїзд президента. Мовчки натякають на те, що хтось дуже хотів продемонструвати гостям цього міста, хто в домі хазяїн.

А Волинь вже й гостинно підготувалася))

Дорога, «слуги» і ...Котищук?

Свіжий, ще чорний асфальт, жвавий рух (який ніхто не перекривав), по обидва боки дороги – пасовиська з коровами, чию трапезу не перервав навіть президентський літак, що пролітав над головами.

Одне з місць, яким на Волині вирішили похизуватись перед президентом, - об’їзна траса навколо Луцька. На ділянці біля села Дачне Ківерцівського району спеціально перед приїздом високопосадовців обладнали дерев’яний поміст – аби ніхто не забруднив черевики.

О 10:44 президентський борт заходить на посадку на Вишківський військовий аеродром. Сумнівів, що це він, бути не може.

Де там їде? Летить!
Нардепи від «Слуги народу» Валерій Стернійчук та Андрій Задорожний

«Готовність 5 хвилин. Прохання від УДО (Управління державної охорони України, - авт.) – момент висадки з автомобіля не знімати – це питання безпеки», - попереджають збоку.

Об 11:03 на чималій швидкості кілька бусів та легкових авто під’їжджають до визначеного місця. Президент виходить у супроводі голови «Укравтодору» Олександра Кубракова, голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка, нардепів від «Слуги народу» Валерія Стернійчука та Андрія Задорожного (його призначили куратором місцевих виборів на Волині) і, звісно, охорони.

Цікаво, що поруч з президентською командою можна було помітити не лише Романа Бондарука – колишнього депутата Луцькради від «Батьківщини» та голову Ради голів ОСББ Луцька, якого вже представили в якості керівника луцького штабу «Слуги народу», а й ресторатора та колишнього кавеенщика Андрія Котищука. Його статус поки невідомий, але у вересні минулого року ім’я підприємця називали серед претендентів на посаду голови Волинської ОДА. Може, у владній команді таки знайшли для нього посаду?..

У натовпі за маскою – Андрій Котищук. 
Ще не так давно його називали кандидатом на посаду 
голови Волинської ОДА. Було б все інакше...

«Екскурсію» проводить голова Укравтодору. Він, до речі, був практично на цьому ж місці всього 2 тижні тому. Тож розповідає те, що чув сам нещодавно: про 156 кілометрів державних доріг, які планують відремонтувати на Волині цьогоріч, побиття рекорду 2011 року (тоді готувались до Євро-2012 і активно латали шляхи), про більше 100 кілометрів місцевих та комунальних доріг.

Журналістів попередили, що «регламентом запитання не передбачені», але дехто спритний встигає їх поставити. Телевізійник  Андрій Гнатюк питає, що буде з пунктами пропуску на кордоні, мовляв, можливо, їх теж варто включити в програму «Велике будівництво».

- Думаю, що ми будемо пропонувати Кабміну, але все одразу не зможемо…  Грошей просто трішечки не вистачає, каже Зеленський.

Хтось із «Аверсу» раптом поцікавився, чого це волинські дороги роблять донецькі фірми. Останні впевнено виграють всі тендери. Як-от вже горезвісна фірма «Данко». Олександр Кубраков тут же шепче  на вухо гаранту, що це стосується місцевих доріг, той одразу реагує: мовляв, раз місцеві дороги, хай голова ОДА відповідає.

Але голова ОДА, вочевидь, був не в настрої.

- Так, Володимир Олександрович,  я поясню потім, але ж це провокаційний канал…  Я б не хотів – кожного дня зустрічають мене біля адміністрації,   – трохи сердито  каже Погуляйко.

Така заява здивувала Володимира Зеленського. Довелося президенту переконувати голову ОДА, що нічого страшного в журналістах нема, а на їхні питання мусово відповідати:

300 км доріг обіцяє Зеленський Волині

- Мені здається, що ми живемо у вільній країні і ви це прекрасно знаєте. Наше завдання – подякувати народу за їхній вибір і показати, що дороги будуть будуватись. Я, чесно скажу, не знаю, що там буде з тендерами. Чесно, мене це навіть не дуже цікавить. Мене цікавить швидкий результат. Хто дає якісний швидкий результат, хай той будує дороги, зазначив президент.

На цьому 16-хвилинний огляд дороги завершений. Хоча прес-секретарка президента Юлія Мендель встигає про щось поговорити з Юрієм Погуляйком. Вираз її обличчя виказує невдоволення. Схоже, публічна суперечка губернатора з журналістом їй не сподобалася.

У Крупі, під ЗЕленим крокодилом

Ніна Яслинська та Надія Бобринська вийшли «на Зеленського»

Ніна Яслинська та Надія Бобринська із Крупи прийшли «на Зеленського». Це ж така нагода «не по тєлєвізору» бачити. Стали здаля, на горбочку, звідки гарно проглядається садочок.

- Ви ж, певне, і ближче охоче поговорили б. Не йдете? – запитую.

- Ех, шо там говорити! – махає рукою Надія Бобринська...

Говорити – не дуже, а подивитися – є що. Дівчата-медсестри у фіолетових халатах міряють на воротях температуру, на столі – запас масок. Поруч нардеп Вячеслав Рубльов щось обговорює із радником голови ОДА Емілем Мікаїловим.  Мусить тут бути, скаже пізніше, «бо це мій округ». А таки справді, але ще довго Вячеслав Рубльов стоятиме поза «блокпостом». Його, нардепа від «Слуги народу» охорона не пропускатиме через відсутність прізвища у поданих спецслужбам списках. Дивно, як у цих міфічних списках опинився підліток, який супроводжував Еміля Мікаїлова, але не опинився нардеп, обраний на цих теренах?

Народний депутат Вячеслав Рубльов каже: він мусить тут бути, 
бо то – його округ

Не було у Крупі і голови Підгайцівської ОТГ Юрія Семенюка. Його чи то виручав, чи підставляв голова Липинської громади Богдан Гусак. На правах господаря приймав президента на чужій території. Що цікаво, Крупа – рідне село Юрія Семенюка, тут йому завдячують багато чим.

Ще один факт: нардеп і керівник волинської «Слуги народу» Валерій Стернійчук до Верховної ради працював у сусідніх Підгайцях завклубом, щоправда, на тій посаді особливою активністю не відзначився.

- А мама його працює в нашій школі, шепчуться бабусі на горбу, з якого прийшли виглядати Зеленського.

От чому, мовляв, Крупі так набачено пощастило...

Несподівано – люди з плакатами!
Андрій Разумовський цього дня в гарному настрої.
Ще б пак: збудували садочок, гідний візиту Зеленського!

Їде. Гендиректор БК «Інвестор» Андрій Разумовський відклав фірмову інвесторівську жовту парасольку в сторону (певне, на випадок дощу брав). Тетяна Щербак поправила рожеву сукенку і зачіску. Богдан Гусак не один візит президента пережив, тому був максимально стриманий, сміючись тільки кутиками очей.

Неочікувано до воріт поривається депутат Заборольської ОТГ Олександр Озеруга.  З плакатом, на якому написано: «Президенте, гарант Конституції! Почуйте голос громади!» . Спецслужби нервують: мовляв, куди? Але поруч із ворітьми, трохи на відстані виростає маленький натовп. Зеленський ступить на крупівську землю і попрямує до цих людей.  Вислухає – і запише собі в телефон назви двох громад Заборольської та Княгининівської, пообіцявши розібратися детальніше.

Свита рушить до садка. Вячеслав Рубльов нарешті зміг приєднатися до візитерів. Позаду Зеленського триматиметься колись вірний охоронець Ігоря Палиці, що після виборів зробив приголомшливу кар’єру і пішов берегти президента.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Колишнього охоронця Палиці призначили начальником Служби безпеки президента

- Трохи ще недороблено, не вистачає атмосфери. Впевнений, що 1 вересня вона з’явиться, зауважить гарант, оглянувши приміщення після того, як сам голова ОДА Юрій Погуляйко хвилин 10 витратить на те, щоб показати на стенді кожен об’єкт так званого «Великого будівництва»:  7 шкіл, 3 садки і 2 стадіони…

Подивитися будову президента запрошує Юрій Погуляйко
Йдуть!

Будуть тут і квіти, і дерев багато, запевнить бізнесмен Андрій Разумовський.  Раптом візьметься накрапати дощ.

Небачене щастя: навпроти великого зеленого крокодила на стіні садочка ставлять стіл – і медійникам дозволяють поставити запитання президенту.

Ми  розказуємо йому про те, що у Волинській ОДА тепер працює лугансько-донецький десант і кадри, чужі цьому краю. Запитуємо, чи на думку глави держави така бідна Волинь на керівників, чи така квола місцева «Слуга народу», що нікого не делегувала.

Той одразу «переводить  стрілки» на голову ОДА.  Мовляв, призначили і дали йому свободу, хай покаже результат. Юрій Погуляйко спробує «відбитися», зауваживши, що то геть неправда про луганських і донецьких, що є й з Волині, з Чернівців. Але гарант рекомендує голові ОДА дослухатися до волинян.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Погуляйко і його люди. Хто є хто у кабінетах Волинської ОДА

Іноді варто зняти маску...
Дослівно:  «Я не знаю всі кадрові рішення в обласній адміністрації. Тому що я президент всієї країни, а не президент всіх ОДА. У нас з усіма головами ОДА є домовленість: є час, коли вони мають можливість призначати того, кого вони хочуть. Якщо ми бачимо, що політика голови обласної адміністрації виправдовує себе, ми залишаємо цього голову. Впевнений, що на Волині багато прекрасних професійних людей. Напевне, голова ОДА взяв ту команду, з якою працював раніше, щоб швидше увійти в процес. Мені здається, що голова обласної адміністрації в принципі повинен звернути увагу на те важливе питання, яке ви тільки що поставили, я думаю, представники Волині повинні обов’язково бути. Це правильно. Але при всьому цьому політику області, якщо є позитивний результат, повинен визначити сам голова ОДА. У мене такий підхід. Подобається він чи ні... Але ми «ліберальничаємо» з кожним головою ОДА, допоки є позитивний результат. Немає – ви знаєте, що тоді.  Однак треба прислухатися до зауважень, якщо суспільство каже: «Дайте нам ще когось з Волині». 

«Рано чи пізно нервів не вистачить...»

До службової автівки Володимира Зеленського проводжали місцеві жителі. Хтось дитя просить сфоткати, хтось сам селфився, а тамтешній атовець Сергій Труш не стерпів і вилив все наболіле.

- Ми раз підходили – нас не хочуть слухати. Другий раз... Не доводьте хлопців. Рано чи пізно у когось нервів не вистачить. Вони поприходили з війни, у кожного тепер проблеми.  А він (голова ОДА, – авт.) боїться вийти до хлопців, щоб поговорити. Раз вони прийшли, то є якась проблема, поговори ж з ними. Не треба боятися, ви ж змушуєте хлопців, щоб вони до вас достукувалися. Частіше приїжджайте (до Зеленськогго, – авт.). Але не так, щоб коли ви є – робилися дороги і латалися ями, а коли вас нема, то  нічого... – спокійно, але не без надриву говорив із президентом на рівних простий молодий чоловік із села Крупа, за спиною якого реальна війна.

Сергієві Трушу вдалося змусити президента замислитися

Зеленський чи слухав, чи вдавав, що уважно слухає. Кілька хвилин мовчав і пильно дивився Сергієві в очі.

- А дайте нам свій контактний телефон, неочікувано попросив глава Офісу президента Андрій Єрмак. – З вами обов’язково зв’яжуться.

Сергій служив у 51 та 128 бригадах. Тепер, каже, дошкуляє грижа та багато іншого. А більше йому болить не за себе, а за хлопців, які бо «їх не чують».  

Тим часом до президента достукається ще один «голос» з крупівського тротуару.

- Ви знаєте, вони вас підводять! Ви от не боїтеся і все правильно робите, а вас на кожному кроці підводять, – побатьківськи «на дорожку» скаже Зеленському, киваючи на свиту посадовців позаду президента, простий чолов’яга, працівник крупівського агрогосподарства Григорій Хацкевич.

А баба Надя вже надивилася і йде...

Колишній актор подивиться дядькові в очі. По-доброму кивне головою. Мовляв, почув. Сяде у машину і поїде з Крупи геть. А баба Надя буде помалу сходити з горба і шкутильгати додому.

«На Зеленського» вже надивилася.

 *  *  *

Свій волинський день президент закінчить відвідинами Луцького замку, де зробить селфі й пообіцяє приїхати на Світязь, перинатального центру  і розмовою з бізнесом у стінах «Модерн-Експо».

- Ніколи не думав, що є така велика компанія... – скаже він.

- Хочу подякувати за те, що ви привітали до нас на Волинь, – розпочне цю зустріч Юрій Погуляйко.

Певне, таки ЗАвітали.

Або – ЗЕвітали.

Олена ЛІВІЦЬКА, Віта САХНІК

Поки в Крупі «під зеленського» латали дорогу і прибирали все довкола, 
біля ОДА «світить дірками» фонтан. 
Добре, що ніхто не їде...
Але є квіти) І нові вивіски!

Журналістів акредитували на поїздку, але не всюди
Василь Столяр уранці має справи в Білому домі
Тетяна Щербак, Еміль Мікаїлов і хтось, кого вони взяли з собою «на президента»
Валерій Бондарук теж забіг на хвильку
З Богом...
Небіжка не бачила ні такої дороги, 
ні такої оказії

Крупу тим часом «оточили» поліціянти
Корокодил, який дуже пасував цій історії))

Контроль – за всіма правилами
Дівчата з Підгайцівської амбулаторії перевіряють температуру
Вячеслав Рубльов поки розговорився із радником голови ОДА
Маску можна взяти на вході

Суворі правила. 
Якийсь час нардепу довелося чекати, 
доки його пропустять

А дехто вже втомився чекати...

Андрій Разумовський та прес-секретар УСБУ Волині Іванна Поліщук 
роблять тим часом дружнє фото
на згадку
Тетяна Щербак та Еміль Мікаїлов уже дивляться
стрім Офісу президента з Небіжки
Може, дощ?
Трішки драйву))
А він найперше іде до людей!

Потім слухає про кожну школу, яку збудують (добудують) на Волині
Майже свій на Волині охоронець президента Зеленського
Приєднуються до компанії Олександр Кубраков та Вячеслав Рубльов

Знайдіть президентські мешти))
Несуть стіл...
...І президент люб’язно відповідає
аж на три питання журналістів
Десь у Крупі
Роман Бондарук. Погляд в майбутнє
Юрій Погуляйко каже: в ОДА «луганський» – тільки він

Юрій Погуляйко, заступник голови Офісу президента Сергій Трофімов,
який його представляв на Волині,
та бізнесмен Андрій Разумовський
Серед тих/, хто ближче до президента, – Валерій Стернійчук,
він же – керівник волинської «Слуги народу»

Головний дорожник країни міг перевірити,
як файно напередодні залатали дірки
дорогою до Крупи...

 

Латали?
Хтось несе малечу сфотографуватися з президентом.
А раптом згодиться?)
Малий не дуже то й щасливий))

Сергій живе у Крупі, пройшов війну і має що сказати 
Володимирові Зеленському
Хоч здалеку))
«Виростемо, станемо Зеленськими!»

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський відвідав перинатальний центр у Луцьку
Наступна новина На звання «Почесний громадянин Луцька» – 9 кандидатів. Кого депутати підтримали, а кому – відмовили
Останні новини
Схожі новини