«Переїзд» Старого ринку у Луцьку. Як переселяють? Чому підприємці проти? Що буде далі?

«Переїзд» Старого ринку у Луцьку. Як переселяють? Чому підприємці проти? Що буде далі?

Розмови про перенесення ринку з-під стін Луцького замку точаться у місті більше десяти років. Прихильники такого кроку говорять про туристичну привабливість і антисанітарію. Опоненти – про необхідність забезпечувати людей робочими місцями і доступними товарами.

Вочевидь, переселення таки буде: заяви чиновників перестали бути декларативними. Владці нарешті озвучили більш-менш чіткий план. 

Перший зібрав усю важливу інфомарцію про це. 

Чому Старий ринок хочуть перенести?

Щоб зробити територію навколо Луцького замку більш привабливою для туристів. Це головний аргумент, який називають владці.

Ще у 2007 році була розроблена Концепція розвитку ринків на території міста Луцька. Йшлося про впорядкування роботи усіх ринків міста. 

У 2009 році на вулиці Боженка відкрили Новий ринок. Туди, як планувалося, і переселять торгові точки з Центрального ринку.

Втім, на Боженка майже ніхто не переїхав. Влада не «педалювала» питання (очевидно, побоюючись скандалів і протестів) – і ринок під замком продовжував безпроблемно функціонувати.

Як влада Луцька пояснює потребу переселити Старий ринок?

Каже, що базар не відповідає сучасним потребам розвитку міста. «Ми проти — секонд-хенду і транспортних корків, торгівлі продуктами із землі і сміття, яке вітер ганяє по замку» – це цитата з розлогого тексту, поширеного у листопаді 2019 року Управлінням туризму та промоції міста Луцької міської ради.

У ньому чиновники пояснювали: ринок – це один з проявів «ідеологічної адаптації» історичної спадщини до радянської дійсності. Провели паралелі: більшовики у костелі відкрили музей атеїзму, у Хрестовоздвиженській церкві – планетарій, у палаці Радзивілів — психіатричну лікарню. А під замком організували базар..

ЧИТАТИ ПОВНІСТЮ АРГУМЕНТАЦІЮ МЕРІЇ.

З чого почалося реальне переселення ринку?

З розірвання договору оренди з облспоживспілкою. 5 вересня 2019 року Луцька міська рада припинила договір із Волинською облспоживспілкою щодо оренди 2 гектарів землі під Старим ринком. Термін договору закінчився 27 серпня.

Під час цього голосування радник міського голови Ігор Поліщук (який фактично «уособлює» позицію влади у процесі переселення ринку) назвав облспоживспілку «мафіозною організацією». «Наїжджав» Поліщук і на підприємців: казав, що з ними «не можна домовитись, бо їм вигідно працювати з порушенням законодавства під прикриттям облспоживспілки».

Облспоживспілка подала до суду, аби змусити міськраду продовжити договір. Але суд програла.

Що саме хочуть зносити?

Усі торгові місця, окрім павільйону, що на розі вулиць Глушець і Ковельської (він – приватна власність облспоживспілки). 

Демонтувати міська рада збирається металеві конструкції, які знаходяться на таких ділянках:

- територія, яка до вересня 2019 року була в оренді облспоживспілки, (2,2 га),

- ділянка КП «Луцькі ринки» (0,5904 Га),

- ділянка в оренді підприємця Любомира Пахолка (0,5257 га),

- ділянка «неоформленого землекористування» підприємтва «МТС-Агросервіс»

Територія автостоянки і торговельних кіосків, що тягнеться між ринком і вулицею Глушець – в оренді ПФ «Скорпіон-сервіс» (0,1668 га). «Вирішується питання щодо припинення договору оренди» – каже Ігор Поліщук.

Куди хочуть переселити підприємців зі Старого ринку?

На Новий ринок, що на вулиці Боженка. Поліщук каже, що цей ринок – «єдине облаштоване, побудоване згідно з нормами ДБН та найбільш перспективне місце для перенесення ринку». 

Земельна ділянка там –  близько 6 га. На ринку є власна трансформаторна підстанція потужністю 1200 кВт, три пожежні гідранти, пожежна водойма. Територія ринку освітлюється, є охорона.

Звучали й інші ідеї нового місця для ринку. Зокрема в. о. директора КП «Луцькі ринки» Михайло Ломага у серпні говорив про можливість перенести Старий ринок на вулицю Набережну – на територію навпроти готелю «Світязь». Втім, таку ідею у мерії назвали фантастичною.

Яка доля критого торгового павільйону на Старому ринку? 

Його поки що ніхто не чіпає. Адже він – у приватній власності Волинської облспоживспілки.

«Торговий павільйон не буде підлягати демонтажу, оскільки це – об‘єкт нерухомого майна, що належить на праві приватної власності Волинській облспоживспілці. Тому в найближчий час торгівля продуктовою групою товарів збережеться» – пообіцяв Поліщук.

Облспоживспілку публічно і офіційно мерія закликала «привести споруду в належний зовнішній вигляд, попередньо узгодивши його з управлінням містобудування та архітектури міської ради».

Втім, впевнений Поліщук, ліквідація цього об’єкту – питання часу: «Думаю, що після того, як перестане існувати велика частина ринку, павільйон стане нецікавим облспоживспілці. Міська рада вестиме переговори щодо його долі, можливо, аж до викупу і подальшої ліквідації».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Що кажуть і що роблять підприємці ринку? 

Заявляють, що вони – категорично проти переселення. Пишуть листи владі країни. Час від часу пікетують міську раду. Так було, зокрема, 25 вересня і 30 жовтня.

Підприємці кажуть: категорично проти переїзду на Новий ринок, бо там –  неналежна інфраструктура та погане транспортне сполучення. Готові переїхати, але за рік-два. «Зробіть там асфальт, облагородьте якось ту територію, і дайте нам трохи часу. Навіщо це робити перед святами?», - обурювалися підприємці у розмові з журналістом «Першого».

Підприємці організували чергування на ринку.  З їх слів, часто отримують погрози про підпал або рейдерське захоплення.

У розмовах з підприємцями часто звучить теза: якщо влада їх таки «переламає» – кинуть роботу і поїдуть на заробітки закордон. 

Чи всі підприємці – проти? 

Ні. Підприємець Любомир Пахолко з орендованої ним на Центральному ринку Луцька ділянки перевіз на Новий ринок 13 автомобілів ГАЗ-52, з яких здійснювалась торгівля, та 19 металоконструкцій – повідомив 2 грудня Ігор Поліщук.

За його словами, підприємець пообіцяв продовжити поступовий перенос металевих конструкцій на Новий ринок.

Як відомо, Любомир Пахолко є співвласником Нового ринку. Він, до речі, у листопаді заявив: більшість кіосків на «Новому ринку» уже належать підприємцям із Центрального ринку.

Як переселятимуть підприємців? 

Спочатку дадуть можливість переїхати добровільно, а далі – застосовуватимуть жорсткіші методи. У мерії вирішили «дати шанс» підприємцям і запропонували самим демонтувати свої кіоски. Чиновники звернулися до підприємців з проханням до 29 листопада прийти у міськраду та підписати «зобов'язання про добровільний переїзд на Новий ринок».  Це передбачало демонтаж тимчасової споруди, що належить підприємцю, до 15 грудня 2019 року.

Після цього, заявляв Поліщук «буде вирішуватися питання щодо демонтажу тимчасових споруд у визначеному законом порядку» щодо тих підприємців, які не погодяться підписати зобов’язання.

«Міська рада зробила усе можливе для комфортного та безболісного переїзду на нове місце… Перенесення ринку неминуче», - заявив Ігор Поліщук.

Станом на ранок 9 грудня Луцькрада не повідомляла, скільки ж підприємців підписали «добровільне зобов’язання».

Втім, пізніше стала відома причина «збавляння оборотів»: виявилося, підприємців вирішили не чіпати до червня наступного року. 

Що хочуть зробити на місці Старого ринку?

Місце для відпочинку і торгівлі, привабливе для туристів. Відомо, що на місці Старого ринку планують лишити торгівлю продуктовою групою товарів та сувенірами, яка слугуватиме доповненням до історичної часини міста. 

У мерії обіцяють провести конкурс на концепцію облаштування території.

«Ця територія повинна бути рекреаційною зі скверами, зеленими насадженнями, місцями для прогулянок з видом на Луцький замок. Має бути приємно людям, які дивляться знизу на замок і тим, які виходять на в’їзну вежу. Я допускаю там роботу невеликого продуктового ринку в стилі, який нормально виглядатиме в історико-архітектурному заповіднику, можливо, роботу невеликих кафе, які будуть цікавими для туристів і лучан. Жодного будівництва торгових центрів, багатоповерхівок...», - запевняє Ігор Поліщук.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Підготувала Юлія Галецька


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Акція протесту на Майдані в Києві: що відбувається
Наступна новина «Це ж наскільки треба не поважати лучан», – підприємці Старого ринку про ліквідацію зупинок
Останні новини
Схожі новини